Ben je op zoek naar een makkelijke en duurzame manier om je keukenafval om te zetten in iets waardevols voor je moestuin of tuinkas? Dan is bokashi precies wat je zoekt. Met een bokashi-emmer kun je groente- en fruitresten thuis fermenteren tot voedzame bodemverbeteraar. Dit allemaal zonder nare geurtjes, zonder gedoe en zonder dure compostproducten te hoeven kopen.
Het is een milieuvriendelijke oplossing die perfect past bij een duurzame moestuin en helpt om geld te besparen op potgrond, meststoffen en afvalkosten. In dit artikel leg ik je uit wat bokashi is en hoe je het maakt. Ook vertel ik jou hoe je Bokashi kan gebruiken in je moestuin of tuinkas.
Wat is Bokashi?
Bokashi, wat letterlijk ‘gefermenteerd organisch materiaal’ betekent in het Japans. Het is een Japanse manier van composteren die draait om fermentatie in plaats van het traditionele laten rotten van je afval. Dit gebeurt in een luchtdichte emmer met speciale bokashi-starter (EM, Effectieve Micro-organismen). Het proces is snel. Het stinkt niet, er ontstaat geen schimmel of rotting. Het is compact. Het heeft letterlijk het formaat van een emmer. Het is dus helemaal ideaal voor wie geen ruimte heeft voor een klassieke composthoop.

Hoe werkt het fermenteren?
Fermenteren is een natuurlijk proces waarbij goede micro-organismen(zoals bacteriën, gisten of schimmels) organisch materiaal omzetten in andere stoffen. Denk bijvoorbeeld aan melk die yoghurt wordt. Of kool die verandert in zuurkool. In het geval van bokashi gebeurt fermentatie zonder zuurstof en met behulp van effectieve micro-organismen (EM). Hoe doe je dat?
Voeg dagelijks afval toe aan de emmer
Strooi elke keer wat bokashi-starter erover.
Druk het afval goed aan, sluit de emmer luchtdicht. Als de emmer goed luchtdicht wordt afgesloten gaan de micro-organismen aan het werk.
Laat de volle emmer 2 weken fermenteren. Na twee weken heb je voor-gefermenteerd materiaal wat je kunt gebruiken in je moestuin of tuinkas. Het is dan nog niet helemaal afgebroken maar dat gebeurt verder in de bodem.
Tap regelmatig het sap af. Dit is vloeibare goud voor je planten!
Wat mag er in een bokashi-emmer?
Vrijwel al je keukenafval mag in de emmer
- Groente- en fruitresten
- Brood, rijst en pasta
- Eierschalen
- Kleine hoeveelheden vlees of vis (mits goed afgedekt)
- Koffiedik en theezakjes
De volgende producten mogen niet in de emmer:
- Grote botten
- Veel vloeistof
- Plastic/verpakkingen
Tip: snijd grote stukken klein, dat helpt bij de fermentatie. Hoe kleiner het afval, hoe sneller de micro-organismen hun werk kunnen doen.
Bokashi gebruiken
Na de fermentatie is je bokashi klaar voor gebruik in de moestuin of tuinkas. Let op: het afval is nog niet vergaan, maar gefermenteerd. Zo gebruik je het:
1. Ingraven
Graaf een geul of gat in je moestuin (minstens 20 cm diep). Leg de bokashi erin. Dek goed af met aarde. Na 2-4 weken is het verteerd en kun je er zaaien of planten.
2. In de kas
Bokashi werkt ook prima in je tuinkas. Meng het bijvoorbeeld met oude potgrond of compost in grote bakken of bedden. Het geeft je planten een sterke start.
3. In de composthoop
Gebruik bokashi als ‘versneller’ van je gewone composthoop. De actieve micro-organismen zorgen voor snellere vertering van ander tuinmateriaal.
4. Het sap
Tijdens het fermenteren in de bokashi-emmer komt er vocht vrij uit het keukenafval. Dit vocht mengt zich met de micro-organismen en vormt zo het bokashi-sap. Dit sap kun je bij de meeste bokashi-emmers aftappen via een kraantje onderaan de emmer. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen (om de twee a drie dagen), zodat het fermentatieproces niet verstoord raakt. Wat kun je ermee doen?
1. Vloeibare plantenvoeding
Verdun het bokashi-sap met water in een verhouding van ongeveer 1:100 (dus 10 ml op 1 liter water) en gebruik het om je planten water te geven. Zowel kamerplanten als tuinplanten profiteren van de actieve micro-organismen en voedingsstoffen in het sap.
2. Bokashi sap als natuurlijke afvoerreiniger
Lopen de leidingen niet helemaal lekker door? Giet het sap dan onverdund in je gootsteen, wc of afvoer. De micro-organismen helpen om vet- en vuilresten af te breken en houden je leidingen fris en schoon. Zonder chemische middelen.
Let op:
Gebruik bokashi-sap altijd binnen 24 uur na het aftappen, want het is een levend product en verliest snel zijn kracht.
Voordelen van Bokashi
- Snel en geurloos
- Minder afval in je kliko
- Rijk aan goede micro-organismen
- Geschikt voor kleine tuinen en kassen
- Het bokashi-sap is vloeibare plantenvoeding
Waar koop je een bokashi-set?
Bokashi gebruiken in de moestuin is een slimme en duurzame manier om je keukenafval om te zetten in voedzame grondverbeteraar. Het is eenvoudig, ruimtebesparend en past perfect in een duurzame levensstijl.
Heb je het al geprobeerd? Laat het weten in de reacties!
Er zijn ook online cursussen beschikbaar waar je kan leren hoe je kunt gaan beginnen met deze vorm van composteren.
Wil je liever zelf een compost bak maken voor in je tuin? Hier vindt je een instructie hoe je zelf een compost bak kan maken.
Dit blogartikel bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op één van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen wij een commissie van de webshop. Dit kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij gratis content voor jou kunnen blijven maken.