Courgette planten zijn ontzettend populaire zomergroenten om te zaaien en kweken. Zelfs als je nog nooit groenten hebt gekweekt, is courgette een makkelijke plant om mee te beginnen. Ze groeien namelijk snel en je kan binnen 6 tot 8 weken na het zaaien al oogsten. Daarnaast hebben ze weinig onderhoud nodig. Courgette planten doen het zowel in de volle grond goed, maar ook in grote potten kun je deze goed kweken. Enkele planten geven al een flinke oogst. Daarom hoef je er niet veel van te zaaien. Er zijn heel veel verschillende soorten rassen en zowel de vruchten als de bloemen zijn eetbaar. Je kunt ze op talloze manieren gebruiken om je gerechten om te toveren naar iets heerlijks. Kortom, een veelzijdige en makkelijke groente om te kweken.
In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in het proces van het zaaien van courgette.
Wanneer kun je courgette zaaien?
Courgettes doen het goed in zowel een tuinkas als in de moestuin. Je kan courgettes zaaien in potten of bakken of in de volle grond. Courgettes houden van warmte en ze zijn gevoelig voor vorst. Daarom kun je in april beginnen met het binnen voorzaaien. De courgette planten die je binnen voorzaait laat je langzaam afharden voordat je ze na de laatste vorst buiten in grote potten of kweekzakken uitplant. Deze potten of zakken geef je een plekje op een halfschaduwrijke plek. Voor een constante oogst van courgettes kun je vanaf april tot juni meerdere keren zaaien zodat je doorlopend kunt oogsten.

Als je in de volle grond courgettes wilt zaaien in jouw moestuin, dan moet je wachten tot na de laatste vorst. Courgettes houden namelijk van warmte. Vorst kan jouw planten beschadigen. Wacht dus met zaaien in de volle grond tot half mei. Na 15 mei is de kans op vorst nihil.
Hoe lang duurt het voordat courgette ontkiemt?
Courgettes die voldoende warmte krijgen ontkiemen vrij vlot. Dat wil zeggen dat ze een voorkeur hebben voor een temperatuur van 20C. Binnen een week ontkiemen de zaden. Na ongeveer 10 dagen kun je de ontkiemde plantjes al verhuizen naar een groter potje.
Dit heb je nodig om courgettes te zaaien:
- Courgette zaden
- Kleine potjes of
- Een kiembak met deksel of glasplaat
- Universele potgrond
- Folie en een elastiekje (als je geen gebruik maakt van een kiembak met deksel of glasplaat)
- Zilverzand
Stap voor stap courgette zaaien
Als niet binnen gaat voorzaaien en direct in de volle grond courgettes gaat zaaien, dan kun je dit pas doen na de laatste vorstdatum. Courgettes stellen niet heel veel eisen aan de grond en groeien op vrijwel iedereen bodem. Omdat courgettes ook in de volle grond snel groeien, is het verstandig om de planten te bemesten met compost of mest.
Verzorging courgetteplant
Stap 1: Start met courgette zaaien. Dit kan begin april binnen bij een temperatuur van 20 graden vanaf midden/eind april in de tuinkas of in huis. Je kan de plantjes in de vensterbank zetten of in een kweekkastje met een warmtemat om een constante temperatuur van 20C. te behouden.
Stap 2: Zaai 1 courgette zaadje per potje, met het puntje naar beneden. Als je meerdere zaden in 1 bak zaait, houdt dan 5 cm ruimte tussen elke rij en 2 cm tussen elk zaadje. Ik maak gebruik van of kokosvezel tabletten of dood normale potgrond. Ik gebruik geen speciale aarde hiervoor. De plantjes ga ik namelijk in een later stadium in een andere pot zetten en ik voed ze bij.
Stap 3: Bedek je topjes van de zaden met een dun laagje aarde. Druk de grond voorzichtig aan zodat het zaad goed contact maakt met de vochtige grond. Zorg dat het niet te vast zit, zodat de zaailing makkelijk kan ontkiemen.
Stap 4: Maak voorzichtig nat. Ik gebruik altijd een plantenspuit of vernevelaar om de grond voorzichtig vochtig te maken. Dit voorkomt dat de zaden wegspoelen en zorgt voor een gelijkmatige bevochtiging. Gebruik bij voorkeur lauw water, omdat koud water de kieming kan vertragen.
Stap 5: Strooi een klein beetje zilverzand over de aarde heen. Zilverzand helpt om licht beter te weerkaatsen, waardoor de zaailingen sterkere stengels krijgen en minder snel omvallen (vergeetachtige groei). Daarnaast houdt zilverzand de bovenste laag aarde droger, wat schimmel en rouwvliegjes kan helpen voorkomen.
Stap 6: Creëer een vochtig en warm klimaat. Dit doe je door de deksel van een kiembak op de kiembak te plaatsen. Je kan ook gebruikmaken van een glasplaat of doorzichtig folie. Dit bevestig je met een elastiekje over je potje heen. Dit zorgt voor extra warmte en zo ontkiemen ze vlotter. Zodra je ziet dat de zaadjes ontkiemen, mag je de deksel of folie van de plantjes halen. Als je dit niet doet kunnen je ontkiemde zaadjes gaan schimmelen
Stap 7: Na tien dagen zet je de plantjes over in grotere potjes (minimaal 9 cm). De courgette plantjes hebben dan hun eerste echte blaadjes gekregen. Je gebruikt hier ook weer gewone potgrond.
Stap 8: Vanaf half mei kun je de plantjes buiten laten wennen. Dit doe je door ze elke dag een paar uurtjes buiten te zetten. Elke dag zet je de potjes wat langer buiten zodat ze goed kunnen wennen aan de zomerzon. Hierdoor worden de plantjes sterker en minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. 15 mei is hierin de laatste vorstdatum. Na deze periode is de kans op nachtvorst zo goed als nihil.
Stap 9: Zodra de plantjes buiten gewend zijn, kun je ze of in de moestuin zetten of in grote potten of kweekzakken plaatsen. Plant 1 courgette plant in een pot met een minimale diameter van 45 cm of twee planten in een groeizak.
Wil je direct in de volle grond zaaien? Wacht dan tot na de laatste vorstdatum. Courgettes stellen niet heel veel eisen aan de grond en groeien op bijna elke bodem. Zaai de zaden 3 cm diep en houdt per zaadje 50cm rondom aan. Zaai klimcourgettes aan de voet van een trellis. Tijdens de groei kun je deze plant dan opbinden.
Courgette groeien snel in de volle grond. Bemest ze daarom met compost of mest. Ik maak zelf gebruik van compost uit mijn eigen compostbak. Dit is namelijk goed voor het milieu en het bespaart mij geld. Heb je geen compostbak dan adviseer ik je om biologische mest te gebruiken. Biologische mest is beter voor de bodem en het bodemleven, omdat het geen chemische toevoegingen bevat. Het behoudt de natuurlijke balans in de grond. Hierdoor blijven nuttige micro-organismen en regenwormen actief. Hierdoor verbetert de structuur en vruchtbaarheid van de grond. Bovendien wordt biologische mest geleidelijk opgenomen door de planten, waardoor de courgettes een constante aanvoer van voedingsstoffen krijgen zonder risico op overbemesting.
Meer moestuintips ontvangen? Download mijn gratis zaaikalender en ontdek precies wanneer je welke groenten kunt zaaien!
Verzorging courgetteplant
Courgette planten die in potten worden gekweekt, hebben veel water nodig. Voed ze wekelijks met tomatenmest. Ik maak zelf gebruik van vloeibare tomatenmest. Ik heb gemerkt dat korrelmest gaat schimmelen.
Zorg voor een halfschaduwrijke plek: ze mogen niet verbranden maar hebben wel 6 tot 8 uur zon nodig per dag nodig.
Courgettes hebben vrouwelijke en mannelijke bloemen. Alleen vrouwelijke bloemen ontwikkelen een vrucht. Vrouwelijke bloemen ontwikkelen pas een vrucht als zij bestuift worden door hommels en bijen vanuit de mannelijke vrucht.
Een mannelijke bloem herken je aan een lange slanke steel terwijl een vrouwelijk bloem een wat korte dikke steel heeft. De verdikking van deze steel groeit uit tot een courgette. Je hoeft niets te doen voor het bestuiven. Als je de courgette in de kas hebt staan, laat dan regelmatig de deur en ramen open staan zodat bijen en hommels jouw courgette planten een bezoekje kunnen geven.

Achter de courgette zie je twee stengels met aan beide stengel een bloem. De linker stengel is duidelijk verdikt. Deze verdikking groeit uit tot een courgette. Hier zit een vrouwelijk bloem aan vast. De rechter stengel heeft geen verdikking. Dit gaat geen courgette worden.Hier zit een mannelijke bloem aan vast.
Wanneer en hoe courgettes oogsten
Courgette is een snelgroeiend gewas. Zodra de bloemen beginnen te bloeien, volgen de vruchten al snel. Ze groeien zo snel, dat je dagelijks even moet kijken of er een volgroeide vrucht aan de plant zit. Snijd de vrucht af met een mes of maak met een draaiende beweging dicht bij de stengel los. Je kunt courgettes oogsten als ze ongeveer 10 cm lang zijn. Dit hangt uiteraard wel af van het courgette ras. Als je ze te lang laat hangen worden ze te groot. Laat ze dus niet groter worden van 20cm. Zo stimuleer je ook jouw plant om nieuwe vruchten te produceren.
Courgette in de tuinkas
Courgettes doen het uitstekend doen in de tuinkas, maar hebben door de warmte extra water nodig. Courgettes nemen veel plaats in. Heb je een kleine tuinkas of een kleinere ruimte? Dan biedt een klimcourgette de oplossing. Een klimcourgette is één van de weinige courgette soorten die je langs een klimrek of trellis omhoog kunt binden. Dit bespaart je ruimte in je tuinkas of op je balkon.
Plagen courgette
Een courgette plant heeft niet met heel vele plagen en ziektes te maken. De grootste plaag voor jouw courgettes zullen slakken zijn. Het bestrijden van slakken is daarom essentieel voor een succesvolle oogst.
Veelgemaakte fouten en hoe ze te voorkomen
Ik weet uit ervaring hoe frustrerend het kan zijn als je vol enthousiasme begint, maar dat het dan toch niet goed gaat. Toen ik net begon, dacht ik dat ik alles goed deed, maar achteraf gezien had ik mezelf veel tijd, geld en gedoe kunnen besparen. Daarom deel ik hier de meest gemaakte fouten, zodat jij ze kunt voorkomen en direct een goede start kunt maken!
- Te veel water geven bij het zaaien. Als je te veel vocht geeft, dan gaan de zaden uiteindelijk rotten.
- Onregelmatig water geven van je courgette planten zorgt er voor dat je planten gaan openbreken en splitsen.
- Water geven over de bladeren. Geef altijd water direct in de grond en niet over de bladeren. Dit kan er voor zorgen je planten gaan schimmelen.
- Een te koude temperatuur bij het zaaien. Een constante temperatuur tussen de 18C a 20C is aan te raden.
- Te vroeg je planten buiten zetten of te vroeg buiten zaaien. Courgette planten kunnen niet tegen vorst. Zet of plant ze dus pas buiten na de laatste vorst.
Tips voor het bewaren van courgettes
Je courgette plant zal zo veel vruchten geven dat je op een gegeven moment niet meer weet wat je er mee aan moet. Om niet elke dag courgette te hoeven eten, hier een aantal tips hoe je ze het beste kunt bewaren.
Je kunt courgettes het beste bewaren op een koele donkere plek. In de koelkast is het te koud. Dan wordt je courgette slap en waterig. Je courgette blijven het langst vers bij een temperatuur rond de 10C tot 13C. Houd ze uit de buurt van vruchten zoals tomaten en appels. Deze vruchten produceren ethyleen. Dit zorgt er voor dat het rijpingsproces wordt versneld.
Je kan courgette ook invriezen. Courgette blijft tot wel 6 maanden goed in de vriezer.
Snijdt de courgette eerst in plakjes of blokjes. Kook ze 1 a 2 minuten. Leg de groenten direct in ijswater of spoel ze goed af onder de koude kraan. Dit stopt het garingsproces. Laat de courgette goed uitlekken en vries in. Zelf gebruik ik deze diepvriesbakjes
Courgettes zijn een geweldige keuze voor elke moestuin: ze groeien snel, geven een hoge opbrengst en zijn ontzettend veelzijdig in de keuken. Of je nu binnen voorzaait of direct in de volle grond zaait, met de juiste verzorging kun je al binnen een paar weken genieten van je eigen courgettes!
Meer moestuintips ontvangen? Download mijn gratis zaaikalender en ontdek precies wanneer je welke groenten kunt zaaien!
Wil je meer inspiratie voor je moestuin? Volg me op Pinterest voor handige tips en leuke ideeën!
Veel succes met het kweken van je courgettes!
Dit blogartikel bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op één van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen wij een commissie van de webshop. Dit kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij gratis content voor jou kunnen blijven maken.