Juli is een maand waarin veel moestuinierders het rustiger aan doen. De kas staat vol. Het onkruid groeit als kool. De eerste oogsten zijn binnen. Maar wist je dat juli juist ook een fantastische maand is om te zaaien? Je kunt namelijk nog volop groenten, kruiden en bloemen zaaien in juli. Ideaal als je de kas slim wilt benutten voor een langere oogst. In dit artikel deel ik wat je in juli kunt zaaien en oogsten in je tuinkas. Ook geef ik je praktische tips uit mijn eigen kas. Zodat jij ook in het najaar nog verse groenten uit eigen tuin kunt plukken.
Groenten zaaien in juli
In juli is je tuinkas op z’n best. Je plukt de eerste tomaten, courgettes groeien als een malle en ook je kruiden staan er vol en geurig bij. Het is de tijd om volop te oogsten. Maar… dat betekent niet dat je achterover kunt leunen. In mijn kas zaai ik juist nu alweer nieuwe rondes. Dit doe ik gewoon direct in potten of bakken in de kas. Zonder gedoe binnen. Door slim door te zaaien, blijf je straks ook in de nazomer en herfst genieten van verse oogst.

Kruiden zaaien in juli
Wil je in één opslag weten wat je elke maand kan zaaien? Download mijn gratis zaaikalender!
Bloemen zaaien in juli
Oost-Indische kers (eetbaar)
Goudsbloem (eetbaar)
Oogsten in juli
Juli is niet alleen een zaaimaand maar ook een oogstfeest. Als je in het voorjaar hebt gezaaid, dan kun je nu volop genieten van verse groenten, kruiden en bloemen uit je eigen tuinkas.
Dit kun je waarschijnlijk nu oogsten:
Verschillende soorten tomaten (San Marzano, trostomaten, cherrytomaten)
Courgette
Komkommer
Paprika
Spinazie
Stamslabonen
Verschillende soorten kruiden
aardbeien
Radijs
verschillende soorten sla (ijsbergsla, rucola)
Suikermeloen
Oranjemeloen
Cayenne peper
Jalapeño
Ui
Bosui
Doperwten
Wortels

Tips voor het oogsten en zaaien in juli en andere klusjes
- Ik oogst altijd vroeg in de ochtend. Dan zijn je groenten knapperig en fris. En het is minder warm in je tuinkas! Je hebt dan ook de hele dag te tijd om te bedenken wat je gaat koken.
- Courgette groeit razendsnel. Pluk ze zodra ze goed van formaat zijn, dan blijft de plant nieuwe bloemen en vruchten aanmaken.
- Ik geef altijd 1 keer per week voeding aan mijn tomaten. Dit doe ik met een vloeibare plantenvoeding. Ik heb gemerkt dat korrels snel gaan schimmelen. Deze voeding kun je ook gebruiken voor je paprika en pepers, aubergines, courgette en komkommers, meloenen en pompoenen. Geef deze voeding pas als de plant bloeit of als je de eerste vruchten ziet. Als je te vroeg begint met extra voeding geven kan dit leiden tot veel bladgroei maar weinig vruchten.
- Kruiden zoals basilicum, tijm en rozemarijn kun je gerust vaak knippen. Door regelmatig te oogsten, blijven ze compact groeien en produceren ze steeds nieuwe blaadjes.
- Sla kun je meerdere keren per week oogsten. Pluk steeds de buitenste bladeren weg en laat het hart staan. Zo blijft de plant doorgroeien.
- Geef water in de ochtend. Zo voorkom je schimmel en help je de planten de warme dag door.
- Gebruik schaduwdoek bij extreme hitte of gebruik witkalk
Veel jonge zaailingen verbranden snel in een warme kas. Zorg voor tijdelijke schaduw op warme dagen - Laat niet alles tegelijk ontkiemen.
Ik zaai zelf om de paar weken kleine hoeveelheden. Je oogst komt dan niet in één keer op. Je kan dan regelmatig oogsten. - Kies voor compacte rassen.
Bijvoorbeeld ‘patio’-komkommers of ‘bush’-courgettes. Ideaal voor potten of bakken. - Mulch tegen uitdroging.
Dek de grond af met stro, bladeren of cacaodoppen om vocht vast te houden. Je kan ook je eigen mulch maken.
Deze producten heb ik gebruikt:
Moestuinieren in juli? Absoluut. Ook als je denkt dat het seizoen al “gelopen” is. Door op het juiste moment te zaaien en te oogsten, blijft je kas vol leven. En dat levert je niet alleen lekkere groenten op, maar ook plezier, ontspanning én een gevoel van voldoening. Juist in de zomermaanden.
Dus: pak die zaden erbij. Kijk wat je nog hebt liggen of bestel nieuw zaad. Je hebt nog alle kans om een prachtige tweede oogst te realiseren.
Wil je in één opslag weten wat je elke maand kan zaaien, oogsten maar ook welke klusjes je deze maand kunt uitvoeren in jouw moestuin en tuinkas? Je leest het hier op de koude kas kalender!
Dit blogartikel bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op één van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen wij een commissie van de webshop. Dit kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij gratis content voor jou kunnen blijven maken.