Gefeliciteerd! Zojuist heb ik mijn eerste eigen tuinkas aangekocht. Ik een volgende stap gezet naar een groener leven. Of je nu een ervaren tuinier bent die zijn horizon wil verbreden of een beginner die net begint met het kweken van groenten, een tuinkas is een fantastische toevoeging aan je tuin. 

Waar heb ik naar gekeken? Wat was belangrijk bij het aankopen van de tuinkas? en waarom heb ik uberhaupt een tuinkas gekocht?

Waarom een tuinkas in je tuin?

Waar koop je een tuinkas?

Je kan op verschillende plekken een tuinkas kopen. Dit kan zowel online als in een fysieke winkel. Toen het idee van een tuinkas in mijn hoofd opkwam, begon ik mijn zoektocht naar de perfecte kas. Uiteindelijk vond ik de mijne bij Fonteyn. Fonteyn heeft bij mij in de buurt een winkel zitten. Hier ben ik eerst langs geweest om te kijken. Het voordeel van lokaal kopen is dat je deskundig advies kunt inwinnen van mensen die bekend zijn met het lokale klimaat en de specifieke behoeften van de regio.

Waar heb ik op gelet bij de aankoop van de tuinkas?

  1. Grootte en ruimte: Voordat je een kas koopt, is het essentieel om na te denken over de beschikbare ruimte in je tuin. Meet de beschikbare ruimte en kies een kas die past bij je behoeften zonder de hele tuin te domineren. Let ook op dat je een zonnige plek kiest maar als het te zonnig is, dat je ervoor zorgt dat er schaduwdoeken aanwezig zijn in je tuinkas. Anders verbranden je planten. In mijn tuin staat de kas in de hoek van de tuin tegen de schutting. Dit omdat ik simpel gezegd geen andere plek heb om hem te plaatsen. Echter heb ik wel een tuin op het zuiden dus ik verwacht dat er dagelijks voldoende zonlicht aanwezig is.
  2. Ventilatie: Een goede ventilatie is cruciaal voor een gezonde kasomgeving. Zorg ervoor dat de kas ventilatieramen heeft om overtollige warmte te laten ontsnappen en frisse lucht binnen te laten. Ik heb gekozen voor een raampje in het dak wat open kan en een louvreraam. Een louvreraam is voorzien van verschillende lamellen van glas die in horizontale stand geopend kunnen worden, of in verticale stand overlappen, en daarmee het raam sluiten.
  3. Fundering: Een stevige fundering is belangrijk om de kas te stabiliseren. Zorg ervoor dat je kas wordt geleverd met of geschikt is voor een solide fundering, bijvoorbeeld van hout, beton of metaal. Ik heb bij de kas metalen fundering bij besteld.
  4. Materiaal / Beglazing: Als je in een gebied woont met extreme weersomstandigheden, overweeg dan dubbelwandige beglazing voor extra isolatie. Ik heb zelf gekozen voor veiligheidsglas. het is wat duurder dan het standaard tuindersglas wat in een tuinkas zit maar ook wat veiliger. Ook vind ik het mooier staan ten opzichte van een polycarbonaat tuinkas. Veiligheidsglas is wel 6 keer sterker dan tuindersglas en breekt het dan toch, dan valt het in duizenden botte stukjes uiteen. Daarbij komt dat de randen van het glas gepolijst en afgerond zijn en niet scherp. Dit type glas is dus veel veiliger en wordt zeker aangeraden in tuinen waar kinderen spelen, huisdieren rondlopen of op plaatsen waar veel bomen staan, wat bij ons in de tuin allemaal het geval is. Veiligheidsglas wordt doorgaans geleverd in een dikte van 3 of 4 mm en heeft een lichtdoorlaatbaarheid van ongeveer 90%. Ik vind het ook mooier staan dan polycarbonaat glas. 

Welke tuinkas heb ik gekocht?

Tuinkas kopen
Tuinkas kopen Royal Well

Ik ben uiteindelijk uitgekomen op de Royal Well Popular 86 in de kleur groen. Ik heb voor deze kas gekozen vanwege het formaat. Dit was de grootste die precies op de plek past in mijn tuin. Ik heb voor de kleur groen gekozen omdat dit mooi wegvalt in mijn tuin. Ik was persoonlijk verbaasd hoe groot deze tuinkas eigenlijk wel niet is. Je kan er in staan (nokhoogte is 195 cm) en het heeft een oppervlakte van 5m2. Ik heb ervoor gekozen om een losse kas aan te schaffen met daarbij losse accesoires die ik verwacht te gaan gebruiken. Het is ook mogelijk om een full options tuinkas aan te schaffen.  Met deze full options tuinkas krijg je een complete tuinkas met alle benodigde accesoires (bijv. kweekschappen, schaduwdoek, regenpijpset, louvreraam, kweekrekken en kweekbakken) voor een hele mooie prijs. Echter had ik zelf nog het een en ander in de schuur staan waardoor ik hiervoor niet heb gekozen. 

Deze accesoires heb ik aangeschaft bij mijn tuinkas:

Kopen tuinkas fundering

Fundering voor de kas zelf. De fundering kun je in de zelfde kleur laten spuiten als de kleur van je tuinkas. 

Tuinkas kopen Louvreraam

Een louvreraam voor de optimale beluchting in de tuinkas.

Kweektafel tuinkas

Een kweektafel die op verschillende hoogtes in je kas geplaatst kan worden voor een optimale werkhouding voor het kweken en zaaien van groenten en kruiden.

Tuinkas kopen. Accessoires kweekschap

Een kweekschap voor de optimale benutting van de ruimte binnen de tuinkas. Echt een must om zo veel mogelijk uit je tuinkas te halen! Het kweekschap is een smalle kweektafel geschikt voor het plaatsen van kweekpotten en kleine kweekbakjes. Deze worden aan de binnenkant van de kas boven de bredere kweektafels geplaatst. 

Kopen tuinkas. Automatische raamopener tuinkas

Het luchten van de kas is van levensbelang. Deze automatische zwarte raamopener zorgt daarvoor, ook als ik er niet ben. Door reactie op de temperatuur in de kas wordt het raam automatisch geopend en sluit het wanneer nodig.

Regenpijpset kopen tuinkas

Een regenpijpset. Alhoewel ik een regenton in mijn tuin heb staan wil ik optimaal gebruik maken van gratis water! De afvoerpijp rijkt tot ongeveer halverwege de  tuinkas is wat het perfect maakt om regenwater op de vangen in een regenton naast je tuinkas.