Deze verschillende soorten en formaten tuinkassen zijn er

Je hebt besloten dat je een kas wilt aanschaffen. Afhankelijk van de ruimte die je hebt en je doel zijn er verschillende soorten en formaten tuinkassen. Welke ga jij gebruiken?

Vrijstaande Kassen: De vrijstaande kas is een klassieker onder de tuinkassen. Het staat op zichzelf, biedt 360-graden zichtbaarheid en heeft ruimte voor een verscheidenheid aan gewassen. Van kleine hobbykassen tot grote commerciële kassen, vrijstaande kassen zijn veelzijdig en geschikt voor serieuze tuinders die een uitgebreid scala aan planten willen kweken. Voordelen van de vrijstaande  tuinkas is dat ze het hele jaar door bruikbaar zijn. Ze zijn vaak robuust en stevig en het is goed mogelijk om er staand in te werken. Je gewassen blijven droog tijdens een regenbuitje. Nadelen zijn dat ze vaak duur in de aanschaf zijn en dat ze vaak fundering nodig hebben. Dat maakt het in elkaar zetten van je kas wat complexer. 

Muurkassen: Ideaal voor tuiniers met beperkte ruimte, worden muurkassen tegen een muur of schutting geplaatst. Ze maken gebruik van de warmte van de muur om planten te beschermen en zijn vooral geschikt voor klimmende gewassen zoals tomaten en komkommers. Muurkassen besparen ruimte en zijn een slimme keuze voor stedelijke tuinen. Lees hier meer over muurkassen. 

Tunnelkassen: Tunnelkassen hebben een halfronde vorm en zijn gemaakt van buizen en transparant materiaal, zoals plastic. Ze zijn gemakkelijk te monteren en demonteren, waardoor ze perfect zijn voor tijdelijke of seizoensgebonden teelt. Tunnelkassen bieden voldoende ventilatie en zijn geschikt voor het kweken van verschillende gewassen.

Foliekas of tomatenkas
Foliekas

Foliekassen: Een foliekas, ook wel bekend als een plastic kas of polytunnel, is een type tuinkas dat is bedekt met een transparante plastic folie in plaats van glas. Het is een betaalbare en veelzijdige optie voor tuiniers om hun planten te beschermen en het groeiseizoen te verlengen. Een foliekas is licht van gewicht en hebben vaak goede mogelijkheden voor ventilatie.  De foliekas is vaak makkelijk te installeren. Hoewel foliekassen niet zo goed isoleren als glazen kassen, bieden ze nog steeds enige bescherming tegen kou en vorst, waardoor het groeiseizoen wordt verlengd. Foliekassen kunnen seizoensgebonden worden gebruikt en kunnen worden gedemonteerd en opgeslagen wanneer ze niet nodig zijn. Nadelen van een foliekas zijn dat de plastic folie een beperkte levensduur heeft en dit kan na verloop van tijd vervagen, scheuren of beschadigd raken door blootstelling aan weer en UV-straling. ze zijn ook gevoeliger voor harde wind, hagel en zware sneeuwval. 

Vensterbankkassen: Speciaal ontworpen voor liefhebbers van binnentuinen of mensen met beperkte buitenruimte, passen vensterbankkassen op vensterbanken of tafels. Ze zijn ideaal voor het kweken van kruiden, kleine bloemen en sommige groenten, waardoor je een minikas op je vensterbank kunt hebben.

Kweekbak met deksel